The Citroniera in the Juvarra Stables

Visitors in the Citroniera

 

Coming in from the Gardens or the Bookshop, visitors step into the Citroniera and find themselves into a richly decorated and exceptionally bright central nave.

This space was designed to inspire awe by virtue of its considerable proportions as well as its plastic and chiaroscuro effects: the niches that punctuate the side walls add a great dynamic flow to the outer shell of this building. To the south the arc-shaped openings are topped by oculi or round recesses to maximize light and heat in the winter. To the north the same architectural structures are replicated on the partition wall that separates this space from the adjoining Stables in a trompe-l’oeil effect.

Juvarra had originally designed a rich set of stucco decorations for pilaster strips, recesses and openings like those that can be found in the Great Gallery: however they were only partially completed and eventually disappeared in the 19th century.